woensdag 8 juni 2011

Tulpenquiltje

In 2007 heeft Pascale Goldenberg een expositie georganiseerd van een borduurproject. Zij begeleide vrouwen in Afghanistan die in oorlogsgebieden woonden. Dat project werd in 2009 herhaald. De vrouwen in Afghanistan borduurden een tulp van 8x8cm helemaal vol en werden daarvoor betaald. Voor Nederland maakten zij tulpen maar in andere Europese landen werden andere thema’s verkocht.
In Italiƫ was het fruit bijv.
Slechts 48 vrouwen in Nederland maakten daarvan een klein quiltje. Het doel was dat met dit blok de dialoog tussen een Afghaanse vrouw en een Europese kunstenaar tot uitdrukking kwam. Wow!
Die quiltjes werden in september 2009 teruggestuurd naar de organisatie en op de tentoonstelling van het Quiltersgilde in Alkmaar hingen deze 48 quiltjes. Het publiek mocht aangeven welk quiltje ze het mooiste vonden en deze zijn met een reizende tentoonstelling (waarin de quiltjes uit de verschillende europese landen) in 2010-2011 Europa rondgegaan.
Mijn vriendin Joke en ik kochten elk ook een tulpje en wij maakten er ook een quiltje van en stuurden die in.
Mijn quiltje kreeg de titel “Bede om licht”. Met als toelichting:
Als goede mensen niets doen zal het donker altijd overheersen. Daarom moeten mensen blijven proberen licht in de wereld te brengen. Vanuit die visie is in alle blokken licht en donker gecombineerd. Vanuit de wens dat voor ieder mens er veel dagen zullen zijn met licht en een gouden randje, is gouddraad in de quilt verwerkt.
En wat schetste mijn verbazing? De mijne mocht ook mee op rondreis. Als je deze link http://picasaweb.google.com/tulpactie volgt dan zie je alle Nederlandse quiltjes die mee zijn gegaan met de reizende expositie. De eerste foto (uitslag) klikt door naar de winnende quiltjes. De tweede foto (drop box) naar alle 48 ingezonden quiltjes.
Eerst gingen ze naar de bibliotheek in Salzwedel in Duitsland. Die expositie duurde van 21 tot 28 september 2010. Van 4 tot 13 maart 2011 ging de expositie naar Verona (ItaliĆ«) en daarna naar Frankrijk. Van  19 t/m 22 mei  2011 hing het in Saint-Jean-de Luz in Frankrijk, samen met 7 andere Nederlandse tulpenquiltjes 4 dagen op het Patchwork Festival "Quilt en Sud".

Waar het quiltje nu is, dat weet ik niet. Misschien ergens opgeslagen tot een volgende expositie?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert! Dank je wel.