zondag 25 oktober 2015

Droomdekenmaakdag

Gisteren was de jaarlijkse droomdekenmaakdag in Hooglanderveen. Vorig jaar waren Joke en ik er voor de eerste keer en dit jaar gingen we graag weer heen. Dit is een dag dat de maaksters van de droomdekens hun gemaakte dekens inleveren, werken aan nieuwe en gezellig samen zijn.

We waren al vroeg op pad. Bepakt en bezakt met een 12tal droomdekens door verschillende quiltsters met liefde gemaakt. Nog lekker rustig in de trein.

De ontvangst is hartelijk. Je wordt opgewacht, van naamkaartje en een lootje voorzien. Je geeft de meegebrachte droomdekens af, en stofjes voor auto's en spagettiquilts.
Aan iedereen was  nl. gevraagd een gekleurd lapje mee te nemen voor autoquilts. We waren met 100 maaksters, dus 100 auto's en dat zijn wel 4 of 5 quilts op deze manier.


Ook leverden we allemaal 5 stroken van 6 cm breed en een meter lengte. Op de quiltbeurs in april 2016 in Rijswijk zullen de bezoekers worden uitgenodigd om daar mee te naaien aan lasagnaquilts voor het Juliana ziekenhuis in Den Haag. Er zullen dan in een marathon 10 tops worden genaaid. Zo leuk!

Daarna koffie met appeltaart, een welkomstwoord en de verloting van pakketjes gekregen stoffen en materialen en boeken. Joke en ik werden daarbij ook goed bedeeld.


Ondertussen waren we al aan het werk gegaan. De dekens worden voortaan allemaal voorzien van een droomdekenetiket. Niet iedereen heeft een borduurmachine om zelf die etiketten te maken, dus bij veel dekens moesten die er nog worden opgezet. Er lagen 200 etiketten klaar en ze waren aan het einde van de dag allemaal op. We konden geen etiket meer mee naar huis nemen voor een volgende quilt.


Daarna mochten we tafel voor tafel grasduinen tussen stapels stof waaruit we mochten kiezen en meenemen  wat we wilden. En reken maar dat we daar ook wat hebben uitgezocht.

Na een lekkere lunch gingen we weer snel aan het werk. In de loop van de middag werden we nog verrast door een cadeaupakketje van quiltwinkel De Dekenkist uit Bergen die inmiddels is opgeheven, een nummer van Quilt en Zo, een blad van Stitch at Home, een zak snoep van Haribo, de grote sponsor van de stichting.
Erik-Jan, de grote initiatiefnemer voor de stichting kreeg zelf een mooie quilt en hij zong samen met Renee het nieuwe lied van de Regenboogboom. Je kan dat hier beluisteren., op youtube.
De stichting doet nl. veel meer dan alleen de droomdekentjes.


Om half drie was het opruimtijd. Toen waren alle ingebrachte quilts genummerd, gerubriceerd en op uitgiftepunt gesorteerd, op de foto gezet en van etiket voorzien. Dus tijd voor de show-and-tell.
Ongeveer 430 quilts trokken aan ons voorbij. De nodige oh's en ah's klonken door de zaal. Foto's werden natuurlijk gemaakt. Waar nodig de techniek of werkwijze uitgelegd en iets anders bijzonders verteld.


Ook de deken waar Tiny, Roos, Marie, Marga, Joke en ik samen aan hebben gewerkt, trok voorbij. Zo leuk weer om te zien.
Gisteravond al werden de eerste quilts op de website gezet en ik las dat binnen een uur de eerste al werd aangevraagd. Die quilt maakt al heel snel een jongere weer een beetje blij.
En daar doen we het natuurlijk voor!

groetjes, Janine

5 opmerkingen:

 1. Wat is het toch prachtig allemaal; de organisatie, de initiatieven, de dekens en bovenal het doel, of beter gezegd: de doelen.
  Ik blijf onder de indruk...
  Lieve groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Trots dat ik de eer had het eerste dekentje van die dag te mogen verzenden, en nr 2 wordt ook al klaargemaakt voor verzending!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moest helaas verstek laten gaan. Maar dankzij jouw verslag kreeg ik toch een mooie indruk van wéér een bijzondere dag. Dank!
  Groetjes, Trudy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat gaaf zeg! hier hebben we een droomdeken mogen ontvangen, zo mooi! Heb er laatst nog een artikel op mijn blog over geschreven. Wil nu zelf ook een deken proberen te maken voor de stichting, maar heb dit nog nooit gedaan, dus weet niet zo goed waar ik moet beginnen.... hoe krijg ik het recht enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb je verhaal gelezen. Wat fijn dat zo'n deken zo fijn ontvangen wordt. Als je zelf ook zoiets wilt maken, begin dan met 4 vierkantjes katoen aan elkaar te zetten. Dat doe je dan nog een keer en dan zet je die 2 blokken (van 4) weer aan elkaar. Zo bouw je dat op. Er zijn op youtube heel veel voorbeeldfilmpjes te vinden. En vragen staat vrij, mail me maar gewoon. Dan zal ik proberen je op weg te helpen.

   Verwijderen

Leuk dat je reageert! Dank je wel.