zondag 19 april 2015

“Een Westfries daggie!”

Zaterdag een week geleden, was onze regiodag. En inmiddels is mijn werkje klaar en kan ik het laten zien.
Het was opnieuw weer een gezellige dag. Een jubileumdag, want het was de 60ste regiodag. 's Morgens werden we al ontvangen met koffie met krentenmik. Een goed begin.
En al snel begon de demonstratie en de uitleg van het westfriese kostuum. De modellen kwamen binnen in de donkere zaal, in nachtkleding met een blaker met brandende kaars.


Daarna mocht het licht weer aan en vervolgens kwam de uitleg van de verschillen in nachtkleding die men vroeger droeg. En langzamerhand werden de dames aangekleed waarbij steeds werd uitgelegd wat men droeg, in welke volgorde en met welk doel.


Een kap opzetten bleek nog een hele klus waarbij de volgorde van de spelden, de sieraden, het ijzer, de muts, erg belangrijk bleek.Daarna, toen ieder op zijn deftigst was aangekleed, kwamen de attributen erbij. De tassen van vroeger, wat allemaal gedragen werd aan de ceintuur.


Na de lunch mochten we zelf aan het werk. We maakten een chatelaine. Dat is een ketting aan een ceintuur, waaraan gereedschap hing dat je vaak nodig had. In ons geval - als quiltster - zou dat vast een schaartje zijn!
Op de foto zie je dat we twee blokjes cathedral window naaiden, waarvan er 1 met drie i.p.v. 4 punten vast zit. Deze blokjes naai je aan elkaar en de punt van de achterkant wordt dan het klepje om het zakje dicht te houden.


Ik vind hem best leuk geworden. Tussen de zijkant is een lintje genaaid. Daaraan zit een musketonhaakje. En daaraan kan het schaartje.
Een klosje garen kan in het tasje. Ik kan onderweg in de trein aan het werk :-)


groetjes, Janine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert! Dank je wel.