zondag 7 juli 2024

Tesselation

Een poosje terug volgde ik een workshop Tesselation in Alphen ad Rijn, bij Cindy Vissering. Gewapend met papier, pen, gum en een potlood stapte ik in de trein. En in mijn hoofd de afbeelding van de chineesjes die ik in het verleden langs zag komen.
We waren met een klein groepje, maar dat is wel gezellig en individuele hulp voorhanden. 

We leerden achtereenvolgens een willekeurige vorm verplaatsen, roteren, spiegelen en combinaties van die technieken maken. Beginnen met een vierkantjes van 4x4cm zodat je kan zien wat het resultaat is.


Dit was de verplaatsing.
Het werd daarna snel ingewikkelder. Hier zie je een voorbeeld van verplaatsing, rotering en spiegelen.


Daarna aan het werk met een hexagon. Op bepaalde plekken een uitsteeksel en een inkeping. Deze afbeelding, die is hier nog niet af, moet nog verder geroteerd en getekend. Verkijk je er dus niet op. De tekening is op doorschijnend papier. Dat plak je daarna op gekleurd papier en je knipt het uit. Uitsteeksels er aan laten, inkepingen wegknippen. En dan zie je ineens een salamander verschijnen.


Teken je mal nog een keer over op papier en knip deze ook uit. De salamanders passen met zijn 3tjes met de koppen aan elkaar. Kijk maar. Dat zie je snel. Helemaal als je even de oogjes er op zet. 


Maar om te weten hoe je nu verder kan, heb ik er nog een bijgeknipt. Hier zie je er dus vier. De vierde haakt met zijn staart er in.


Wil je er echt mee werken, dan moet je dus wel nauwkeuriger tekenen dan ik nu deed. Naaien is ook nog wel een dingetje, ook al werk je met hexagons.

Tot slot kregen we nog een uitgewerkt patroon mee, zodat je er echt mee aan het werk kan. 


Dus met een hoofd vol indrukken weer naar huis. En een oefenpatroon - niet zo ingewikkeld als de salamander - om mee te werken.

hartelijke groet
Janine van Dijk

3 opmerkingen:

 1. Wat leuk! Ik heb een quilt gemaakt met de salamanders Volgens mij heb je die ook gezien. Verder heb ik een boek met deze techniek. Heel erg leuk om te doen. Wel ingewikkeld. We moeten het ook nog in stof kunnen omzetten natuurlijk. Veel plezier ermee. Ik ben benieuwd wat je ervan gaat maken. Van de salamanders heb ik een patroon. Geleend uit de bibliotheek van het quiltersgilde. Heel lang geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt Agnes, ik heb hem idd gezien. Respect voor het maken ervan, ik weet nu beter hoe lastig het geweest moet zijn. De salamanders ga ik niet doen, ik wil wel de bladeren proberen.

   Verwijderen
 2. Agnes Bruinenberg-Quist10 juli, 2024

  Niet anoniemšŸ«£ groetjes van Agnes Bruinenberg

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert! Dank je wel.