Quilts 2007-2017

Hieronder zie je de quilts die ik in deze jaren heb gemaakt.

December 2017: Levensloop
Half december 2017 zette ik de laatste steekjes aan mijn Levensloopquilt. Elk blok is een thema uit mijn leven. Bijv. vriendschap, liefde, familie, vakantie e.d. Ik ben in 2015 met de quilt gestart. En hij is ook een poosje blijven liggen voor ik tijd had om deze te quilten.


&&&&&&&&&&&&&&&

Augustus 2017: Civil War
In augustus 2017 heb ik mijn Civil War eindelijk af. Het was best een klus, ik heb er 2 1/2 jaar aan gewerkt. Alles met de hand. En eigenlijk ook steeds met plezier.


&&&&&&&&&&&&&&&

2017: Lopertje
Begin van 2017 kreeg ik van een tante van me, een 100tal voorgesneden roze hexagonnen. Ze had die al jaren lang terug in Engeland gekocht, maar er nooit iets mee gedaan. En ik mocht ze gebruiken, voor een kleindochter bijv.
Het leek me leuk om de stofjes aan haar terug te geven als een quiltje. Ik ontwierp een tafelloper en maakte die voor haar. Ze was blij verrast met het resultaat en ze geniet er alle dagen van. Daar word ik natuurlijk ook erg blij van.


&&&&&&&&&&&&&&&

2016: droomdekens
En nog een droomdeken kwam klaar in 2016. Ik kreeg van een oudcollega een rest stofjes die zij over had van het maken van vlaggetjes voor haar kleinkinderen. Een aantal vlaggetjes (met autootjes) had ze verkeerd om geknipt. Voor een deken is dat niet erg. Met een randstof van streepjes werd dit nog een aardige droomdeken.En nog even een droomdeken gequilt zodat die in het najaar 2016 met de andere, samen gemaakte droomdekens, mee kon naar de landelijke droomdekenmaakdag in Soest.


&&&&&&&&&&&&&&&

Panel 2015
Zomer 2015 kocht ik van een andere quiltster die er niks mee wilde doen, voor een paar euro een panel. Ik zette er een rand omheen en ik hoefde alleen nog maar te quilten. Ook dit werd een droomdeken.&&&&&&&&&&&&&&&

2014: weesblokken
Najaar 2014 was ik met mijn vriendin naar de droomdekenmaakdag in Hooglanderveen. Daar nam ik ook een paar weesblokken mee om er zelf toch nog een quilt van te maken. De sterren zijn de weesblokken, de bootjes waren mijn eigen ontwerp. In oktober 2015 leverde ik de quilt in op de droomdekenmaakdag. Die vindt nu zijn weg naar een kind. Ik hoop dat hij/zij er blij mee zal zijn en mooie dromen dromen.


 &&&&&&&&&&&&&&& 

2015, Vingerhoedjes
Zomer 2015 kwam de vingerhoedjesquilt af. Ik begon ermee in 2012 geloof ik, dus 3 jaar. Zo lang heb ik nog nooit over een quilt gedaan. Hij heeft dus echt af en toe in een hoek gelegen. Het quilten duurde eigenlijk al best lang, hij is behoorlijk intensief gequilt. Maar nu is het zover, hij ligt op bed.
De maat is 215x145cm, bedoeld voor een eenpersoonsbed. &&&&&&&&&&&&&&& 

Herinneringen
Begin 2015 maakte ik vier quiltjes af van de stropdassen en overhemden van mijn vader. Hij overleed in de zomer van 2013 en bij het opruimen van zijn woning heb ik wat bewaard. We zijn met vier kinderen, voor elk kind een quiltje.

&&&&&&&&&&&&&&&  

2013, Huisjes
Zomer 2013 kwam de huisjesquilt klaar. In 2012 maakte ik voor elke week een huisje, gecombineerd met een viertal grotere blokken die met mijn werk te maken hebben. Ik werk op het Centraal Bureau van een scholengemeenschap en voor elke schoollocatie maakte ik een apart blok met paperpiecing. Ik maakte een foto van het gebouw en werkte die uit tot een paperpiecing patroon. Ook mijn eigen werkplek (bureau en computer) verwerkte ik op die manier.


&&&&&&&&&&&&&&&

2012 Boxkleed
In de zomer van 2012 maakte ik deze babydeken. Voor mijn zwangere collega. Half oktober is kleine Mike geboren en een poosje later heb ik deze deken gegeven. De foto is niet zo geweldig maar geeft wel een indruk. Ik heb tekeningen van haar (thema Doe Lief) afgedrukt op stof en dezelfde afbeeldingen heb ik nagetekend om ze met stitchery te maken.


&&&&&&&&&&&&&&&

2012, Sterren
Deze sterrenpracht was klaar in september 2012. Ik werd geïnspireerd door de quilt "Hemel en Aarde" van Kathy Doughty. Ik zag hem in het boek: Nieuwe ontwerpen van material obsession. De sterren staan voor de hemel. Hij hangt mooi boven de bank. Twee kussens heb ik erbij gemaakt van hetzelfde patroon om de bank op te sieren. Zo vormt het een mooi compleet geheel.&&&&&&&&&&&&&&&

Verbinding 2012
Deze quilt was klaar in januari 2012. Omdat het een quilt was die paste binnen het thema "verbinding" van de expositie van het Quiltersgilde in Deventer, werd mijn quilt geselecteerd. Ik had de quilt de titel "Quiltverbond" gegeven. Het begon als een BOM maar ik koos de blokken selectief. Later kon ik er niks mee (dacht ik) en legde de blokken weg. Maar iedere keer als ik in de blokkenmap keek was het alsof de blokken riepen "doe wat met ons, laat ons hier niet verstoffen". De band met de eerder gemaakte blokken bleek te sterk. Ik pakte ze weer en stelde ze samen tot deze quilt.&&&&&&&&&&&&&&&

Kerst, 2010
In 2010 maakte ik een rok voor onze kerstboom. Tot die tijd was ik altijd in de weer met wit crêpepapier en toen ik kerstrokken in de tuincentra zag, dacht ik dat ik dat ook wel zelf kon maken. Ik vroeg voor mijn verjaardag in 2010 kerststofjes en maakte deze boomrok.
Daarna had ik nog zoveel kerststofjes over dat ik een bijbehorende tafelloper ging maken. Die was niet klaar voor het kerst was omdat ik viel en mijn hand brak. Maar in 2011 kon ik hem weer afmaken en kon hij met de kerst op tafel.
 &&&&&&&&&&&&&&&

Regenboog
Toen ik begon met quilten kreeg ik van mijn vriendin Joke een aantal lapjes met regenboogkleuren. Daar mocht ik een quilt van maken. Ik maakte in 2009 en 2010 deze regenboogquilt n.a.v. een ontwerp van Lies Bos en gaf deze quilt de naam Vriendschap mee. Vriendschap tussen mensen en vriendschap tussen God en de mensen,  te vinden in de regenboog.
Gefotografeerd in de Noorderkerk in Hoorn, maar hij hangt bij ons thuis in de gang.


&&&&&&&&&&&&&&&

Boxkleed 2019
In 2009 zou er een kleinkind geboren worden. En ik maakte er een boxkleed voor. Ik kon het pas maken als de kleine er was want de ouders hadden voorkeur voor de kleuren. Kleine Jasmijn kwam en ik kon aan het werk. De stofjes had ik al gekocht, zowel rose als lichtblauwe stofjes lagen klaar. Erg ingewikkeld kon het kleed niet worden, dan zou het maken te lang gaan duren. 
Het is een lief kleed geworden. Deze quilt dient ook als achtergrond voor mijn weblog, dat heb je vast al gezien.

&&&&&&&&&&&&&& 

Loper
December 2009 was mijn tafelloper klaar. Het was een lastige quilt, ik had het mezelf moeilijk gemaakt. Ik tekende het ontwerp zelf en wilde de achterkant ook mooi maken zodat ik de loper kon keren.&&&&&&&&&&&&&&&

Wedstrijd
In het najaar van 2009 stuurde ik een quiltje in die gemaakt was met een geborduurde tulp uit Afghanistan.
Je kon een blokje kopen dat geborduurd was door een vrouw in Afghanistan die daar geld mee verdiende om van te leven. Het project was genoemd "vrouwen voor vrouwen". Een selectie van de ingestuurde quiltjes vormde een rondreizende tentoonstelling. Tot mijn verrassing werd mijn quiltje ook uitgekozen. En nu ik dit schrijf in 2012, is het quiltje nog steeds op reis. Het heeft meer landen gezien dan ik.De door mij bijgevoegde omschrijving luidt als volgt:
In elk mensenleven komen donkere en lichte tijden voor. Als goede mensen niets doen zal het donker altijd overheersen. Daarom moeten mensen blijven proberen licht in de wereld te brengen. Al is het “maar” door het borduren van een tulp of verwerken van een geborduurde tulp. Vanuit die visie is in alle blokken licht en donker gecombineerd. Vanuit de wens dat voor ieder mens er veel dagen zullen zijn met licht en een gouden randje, is gouddraad in de quilt verwerkt.
&&&&&&&&&&&&&&&

Quiltcursus, 2009
Samen met mijn dochter deed ik de curus. Haar sampler werd blauw met rood. Maar zij was achteraf niet blij met haar kleurkeuze en liet deze quilt liggen. Ik mocht hem toen afmaken en houden. Dat liet ik me geen tweede keer zeggen. Van haar sampler maakte ik een speelkleed voor de kleinkinderen. Ik borduurde hun namen er in. In 2009 was hij klaar. Vijf namen zie je er op, vijf kleinkinderen hadden we toen. In 2010 kwam er een kleindochter bij. Haar naam is op de friendship star geborduurd. Er is daar nog ruimte genoeg voor broertjes en/of zusjes :-)


&&&&&&&&&&&&&&&

Sampler
In 2007 begon ik met een beginnerscursus bij Quilthuis Lieselotje in Hoorn.
In het voorjaar van 2008 was de quilt klaar en kon ik hem boven ons bed hangen. Een detail van het quiltwerk zie je rechts.


&&&&&&&&&&&&&&&

Boxkleed, 2007
Toen ik in 2007 quilten leerde kennen via mijn vriendin, begon ik met een proefwerkstuk. Ik maakte een boxkleed voor onze eigen box. Onze kleinzoon kwam nogal eens op bezoek en hij kon als proefkonijn dienen. In de zomervakantie maakte ik dit kleed. Ik deed er een dubbele laag fiberfill in waardoor het lastiger te quilten was.
Hij kijkt verbaasd naar oma, alsof hij zeggen wil "heb jij dit zachte kleed voor mij gemaakt"?
Maar ik had de smaak te pakken en gaf me op voor de beginnerscursus.2 opmerkingen:

  1. Wat n schitterende werkstukken! Ik heb pas 1 proefwerkstuk gemaakt maar heb de smaak te pakken. Vriendelijke groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Aleid! Leuk! Nav jouw reactie heb ik de pagina's wat aangepast/aangevuld. Ik zag dat ik een paar quilts nog niet had geplaatst. Dus even aangevuld en over een paar pagina's verdeeld. Veel overzichtelijker zo. (zag ik ook bij jou :-))

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert! Dank je wel.