zondag 12 oktober 2014

Droomdekenmaakdag 2014


Gisteren waren mijn vriendin Joke en ik naar de droomdekenmaakdag in Amersfoort. Voor ons de eerste keer en niet goed wetend wat ons te wachten stond. Er zouden ongeveer 100 mensen aanwezig zijn. Dus een drukke boel dachten we, en dat werd het ook wel.
Al snel vulde de zaal zich met meest vrouwen. Met en zonder naaimachines, met heel veel al kant en klare dekentjes. Grote tafels met stoffen werden gevuld. Het werd al snel een drukte van belang.
Wat gebeurt er op zo'n dag?
Er was heel veel gegeven aan de stichting aan stoffen en garens. Daar waren pakketjes van gemaakt, net zoveel als er aanwezig waren en die werden verloot. Iedereen had dus een prijs. En ik vermoed dat overal weer een nieuwe deken van gemaakt kan worden. De mijne was deze jellyrol.


Leuk he? Wordt zomaar weer een quiltje natuurlijk.
Er blijken in de loop van de maanden al flink wat dekens te zijn gemaakt. Die worden allemaal meegebracht, genummerd en dus geregistreerd en op de foto gezet.
Er was vooraf een oproep gedaan om blokken met sterren en/of met bootjes te maken. Wij namen al een stapel blokken mee die door leden van de bee waren gemaakt. Alle blokken werden ingezameld en in stapeltjes van 20 bij elkaar gelegd. Elke stapel betekende weer een quiltje. De ochtend hielden wij ons bezig met het maken van zo'n sterrenquilt. In een rustig hoekje legden we onze stapel uit en bepaalden de volgorde. Ziet er leuk uit toch?


Bij de stoffentafel vonden we een leuke oranje stof om er een border om te maken. Dat is zo gepiept dachten we. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Het is toch een redelijk simpel blok zou je denken maar in de praktijk maakt niet iedereen de driehoekjes op het juiste formaat. Daardoor is het soms erg lastig om van de vier driehoekjes samen, een vierkantje te krijgen. Daar moeten we dus nog wat aanpassen.
Wat was er veel stof op de stoftafel beschikbaar. Tafel voor tafel mochten we daar stof uitzoeken en meenemen. Nee, niet allemaal quiltstoffen maar met gewoon katoen kan je immers ook heel goed aan het werk. Zelfs fiberfill kregen we mee voor een volgende deken.
Er was ook een quiltframe beschikbaar om je quilt op te rijgen. Een handig apparaat! Niks plakken op de grond of de tafel. Je legt de quilt er op, klikt de "beugels" er op en het staat strak. Zittend kan je het afmaken. Zelfs handiger dan met latten dubbelen vermoed ik.
Na een heerlijke lunch gingen we weer aan het werk. Ook vooral bij elkaar kijken, leren van elkaars handigheidjes, luisteren naar ervaringen en verhalen, ontroerend soms.
Toen waren alle ingebrachte dekens geregistreerd en over de vijf uitgiftepunten in Nederland verdeeld. Het bleken 286 quilts te zijn. Binnen een jaar zijn die al beland bij kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben. En aan wat er aan stof meeging naar huis, daar komen volgend jaar vast weer allemaal dekentjes voor terug.
Wij genieten van het maken en wat fijn te weten dat je daar straks een kind weer blij mee maken kan.


Wat een stapel he?
's Middags werden er  - onder het werken door - ervaringsverhalen verteld over de bestemming van quilts en verteld over de bezoekjes de de vrijwilligers van de Regenboogboom aan de kinderen in het ziekenhuis. Leuke en ontroerende verhalen.
En om 3 uur werd het tijd voor de show-and-tell. Alle 286 werden geshowd. Weliswaar in redelijk snel tempo, maar als er iets over verteld kon worden door de maakster dan werd daar ook echt tijd voor genomen.
Van sponsoren kregen we een blad van Stitch at Home, en van Haribo een zakje drop. Een grote groepsfoto werd gemaakt en daarna konden we naar huis.


Deze foto toont een deel van de quilts die wij mee naar Hoorn zouden nemen. Maar wij waren met de trein. Eh, hoe gaan we dat doen? Gelukkig was er een mevrouw uit Castricum aanwezig en lagen er ook verhuisdozen klaar. Vier of vijf dozen gevuld en in hun auto gestopt. Wat lief dat dat mocht!
De dozen komen dan wel weer uit Castricum naar Hoorn.
Wij elk twee grote shoppers vol mee met de trein terug. Ze konden niet onder onze stoelen dus de tassen namen twee zitplaatsen in beslag. Gelukkig was het niet druk in de trein.
Gisteravond wel moe en uitgeteld op de bank, dat snap je.

groetjes, Janine

2 opmerkingen:

 1. Mooi verslag van een zeer geslaagde dag, Janine!
  Op de foto staan vijf ster blokken die ik gemaakt heb; wat leuk. En helemaal leuk, dat deze nu uitgerekend bij jou zijn, om er een quilt van te maken.
  Groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Janine en Joke, super dat jullie erbij waren!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert! Dank je wel.