maandag 8 april 2024

Regiodag

En het is weer  voorbij. Waar zal ik beginnen met vertellen....
Over het snijden, verzamelen en inpakken van de werkjes voor de ochtend? Dat deed eigenlijk Yolanda. Over het middag werkje? Nou ja, we doen altijd wel een middagwerkje, maar deze keer niet.
Ik leg het uit.
Voor de ochtend hadden we een lezing gepland. Dat deed Nathalie van de Volmolen uit Amersfoort. We hebben haar ontmoet op de Weversmarkt in Hoorn en we waren daar al een keer op bezoek geweest om erover te praten. Nathalie geeft workshops over stofstempen ofwel blockprinten (internationaal he). De weet heel veel van katoendrukken, ze heeft zich er echt in verdiept. Ze vertelde van het eerste begin van katoengebruik voor kleding in Nederland en hoe zich dat ontwikkelde door stoffen mee te nemen uit andere landen.


Ze had blokken mee, van hout, waarmee je stempelt. De blokken worden in India gemaakt. Door beitelen uit speciaal soort hout. Echt handwerk! En ze liet zien hoe dat stempelen gaat. Een blok wordt per kleur op de stof gezet, goed aansluitend, dat komt echt precies, de stofprint moet doorlopen. Voor elke kleur wordt het stempelen herhaald. Het duurt echt een poos voor de stof klaar is. Hier zie je een paar voorbeelden.


We hadden wat strubbelingen met de beamer. We hadden die gereserveerd maar dat bleek niet te zijn doorgegeven. Dus op het laatste moment moest dat geregeld worden. En het lukte niet. Totdat Rob (van de winkel Quiltpalace) het oploste. Dank aan Rob dus!

Ondertussen hadden we de stofpakketjes al uitgedeeld, had ieder een heerlijk luxe koekje soldaat gemaakt. 
Na de lezing kon iedereen aan het werk. Dit moest het worden.

Is ie leuk, of is ie leuk?
Na een uurtje was het tijd voor de lunch. Een aantal heeft zijn eigen lunch mee en gebruikt die tijd ook om verder te naaien. Anderen gaan naar buiten (de zon scheen heerlijk) voor een boodschap (winkels om de hoek) of kletsen gezellig met een kop soep en een broodje kroket in de hal.

Daarna gingen we verder met de show-and-tell. Er waren veel grote quilts en er bleek veel over te vertellen.
Daarna kon iedereen weer verder. Zou het werkje deze keer af zijn? Ik weet het niet, ik heb ze niet af gezien (maar dat zegt niet veel).

Tegen drieën werd het tijd voor de afronding. Ik vertelde kort over de geschiedenis van de regiodagen in NHN, de vorige regiovertegenwoordigers, de locaties. Even het oudste lid gevraagd naar haar eerste ervaringen.
Er waren twee ordners ter inzage met alle eerder gemaakte werkjes, een heel fotoalbum met gemaakte foto's, voldoende dus om terug te blikken.
En tenslotte ook het afscheid van Joke, als regiovertegenwoordiger. Als afscheidscadeautje hadden we restjes zwart met een wit printje, of wit met een zwart printje of een kleurtje, in een grote mand gedaan. Ze wilde een zwartwitte droomdeken maken voor tieners. Nou, ze kreeg zoveel stof, daar kunnen we 2 droomdekens uit.
Leuk he? Stom, ik heb er geen foto van gemaakt.
Maar niet alleen Joke kreeg een cadeautje: iedereen kreeg een cadeautje. Een tasje met het middagwerkje (waar vandaag geen tijd voor was), een kadootje in zilver of goud verpakte, een patroontje met een lapje batik, een klosje garen van een aantal sponsoren (Aljona, Veltropshop, Quiltpalace) een flyer van Rijswijk, een kaartje van De Opkamer en een van de Volmolen. Inclusief een bedankkaartje van ons aan het hengsel bevestigd. 

Dat cadeautje viel in goede aarde geloof ik. Er kwamen na afloop veel bij ons langs om te bedanken voor de leuke dag. Nou, en daar doen we het voor toch? Niet voor het bedankje, maar voor het tevreden gevoel.

Oh ja, Gemma was er ook. Namens de redactie van Quiltnieuws. Vanwege ons jubileum. Het volgende nummer bevat straks een verslag van deze dag. Hou hem in de gaten! Ik vind het spannend.

groetjes, fijne week
Janine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert! Dank je wel.